Новини Автор: admin Друкувати

Негативні питання в англійській мові

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: англійська мова

    Хіба ви не чули про негативні питання в англійській мові? Ці конструкції поєднують в собі елементи питального й водночас заперечного речення, та використовуються для підтвердження чи спростування припущень, висловлених мовцем. До речі, англійською наше запитання звучатиме як «‎Haven't you ever heard of a negative question in English?» і буде саме таким прикладом негативного питання. Нижче ми детальніше розглянемо їхню структуру та використання в мовленні.

    Якщо ви готуєтеся до IELTS, Speak Well - ваш найкращий партнер! Запишіться на курси підготовки до IELTS від Speak Well та гарантовано досягніть високого результату на цьому іспиті!


    Структура негативних питань в англійській мові

    Звичайні питальні речення формуються шляхом інверсії допоміжного дієслова та підмета. Наприклад:

    • He finished the broth.
    • Did he finish the broth?

    В побудові негативних питань немає нічого складного, адже залишається тільки додати негативну частку «not‎» до допоміжного чи модального дієслова у відповідній часовій формі, що стоять на початку. Таким чином, структура їхня матиме наступний вигляд:

    • Don't/Doesn't + підмет + дієслово в основній формі? (для Present Simple)
    • Didn't + підмет + дієслово в основній формі? (для Past Simple)
    • MV + not + підмет + дієслово в основній формі?
    • To be + not + підмет + дієслово відповідної форми?

    Негативні питання в англійській мові


    Приклади негативних питань

    • Don't you exercise in the morning? - Ти не робиш зарядку вранці? Doesn't Millie play a part in this film? - Чи не грає Міллі якусь роль у цьому фільмі?
    • Didn't you buy the sugar? - Невже ти не купив цукор?
    • Can't Candice find this information herself? - Чи/хіба не може Кендіс сама знайти цю інформацію? Couldn't you have read the instructions first? - Хіба не можна було спочатку прочитати інструкцію?
    • Isn't she going shopping now? - Хіба вона зараз не йде за покупками? Weren't your brothers at the festival? - Хіба твоїх братів не було на фестивалі? Won't you be styling for the ball? - Невже ти не будеш робити укладку для балу?

    До негативних питань також можна віднести так звані Tag-questions. В них зберігається структура стверджувального речення, і лише в кінці стоїть негативна частка, яка перетягує на себе всю питальну інтонацію. Наприклад:

    • You forgot to take your medicine, didn't you? - Ти забув прийняти ліки, чи не так?

    Зверніть увагу, що українською мовою зазвичай такі конструкції перекладаються зі словами хіба, б, чи, чи не так?

    Крім цього, негативні питання можуть також починатися з питальних слів, wh-words, таких як what, where, when, why, who і how. Інша конструкція в цих випадках залишається незмінною:

    • Why doesn't Mike take the kids to the water park? - Чому б Майку не повести дітей до аквапарку?
    • What wouldn't you like to receive as a gift? - Що б тобі не хотілося отримати в подарунок?
    • Where don't you want to be in 5 years? - Де б ви не хотіли опинитися через 5 років?

    Використання в мові

    Зазвичай негативні питання використовуються в нашому мовленні в декількох випадках. По-перше, це бажання отримати підтвердження чи спростування чогось, що пов'язане зі сказаним раніше. Наприклад, якщо хтось сказав «I only paint with pencils and watercolors‎», ви можете уточнити «Didn't you paint with gouache?».

    Ще один випадок вживання — вираження ввічливості. Наприклад, речення «You haven't seen a little black wallet here, have you?» звучатиме більш ввічливо за «Did you see my wallet?». 

    Негативні питання також використовуються для демонстрації здивування. Припустимо, додому повернувся хтось із рідних і його одяг мокрий, тоді ви можете здивовано спитати «Didn't you have an umbrella?». 

    Підсумовуючи, негативні питання є граматичною конструкцією, яка дає змогу висловлювати невпевненість, запитувати підтвердження або спростовувати твердження. Їхня структура дуже проста — достатньо знати базову побудову питальних речень в англійській мові. У цьому плані негативні питання чудово доводять, як взаємопов'язана граматика, і як важливо не оминати жодної теми в навчанні.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми