Новини Автор: admin Друкувати

Співзасновник Roosh розповів про розвиток та вплив штучного інтелекту

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: Сергій Токарєв

    2023 рік став знаковим у багатьох галузях, але найбільші прориви стосувалися технології Artificial Intelligence. Наприклад, у лютому для українців став доступним чат-бот ChatGPT, який розробили у компанії OpenAI. Він здатен за секунди давати відповіді на найрізноманітніші запитання, структурувати таблички, обчислювати тощо. Але незалежно від того, наскільки активно люди з усього світу використовують цю технологію, є безліч запитань, на які поки що немає відповідей. Чи замінить штучний інтелект людей у певних професіях? Як правильно використовувати його у роботі? Чи може ШІ завдати шкоди людині, та хто у такому випадку нестиме відповідальність?

    real_1042a9fb-1f18-14-80c7-b8a36e68eacd.jpeg (31.99 Kb)

    Своєю думкою з цього приводу поділився співзасновник технологічного університету SET University та співзасновник та партнер інвестиційної групи Roosh Сергій Токарєв. Він вже довгий час займається просуванням технології Artificial Intelligence та Machine Learning в Україні. 


    Чи може штучний інтелект замінити людський


    Розмови щодо ШІ точаться вже давно, проте ніхто й не очікував наскільки швидким буде прорив у цій галузі. І це лише початок, оскільки технології постійно розвиваються. Спочатку штучний інтелект здатен буде вирішувати прості завдання, а з часом він демонструватиме дійсно вражаючі результати. Більш того, можливе навіть й таке, що під час розмови з іншою особою відрізнити реального співбесідника від Artificial Intelligence буде неможливо. Принаймні, якщо ми його не бачитимемо. 

    Сергій Токарєв впевнений, що штучний інтелект не загрожує людині. Він не замінить, а доповнить її. Сьогодні ми стикаємося з величезними об’ємами інформації, яку потрібно систематизувати та порядкувати. Ця технологія покликана спростити подібну роботу. Вона забере на себе нудні та одноманітні завдання. Крім того, ШІ виконає усю роботу у сотні разів швидше за людину. 

    Інвестор впевнений, що у руках справжніх професіоналів АІ стане надзвичайно потужним інструментом. Тому потрібно вже зараз почати розбиратися з його функціоналом і можливостями. Це абсолютно новий цикл розвитку технологій. Ті фахівці, які якнайшвидше розберуться з його особливостями, матимуть найбільший зиск. 

    Насамперед потрібно зрозуміти, як правильно ставити завдання перед штучним інтелектом. Для цього використовується промпт (prompt – підказка).

    «Спочатку користувач повинен визначити процес, в якому буде задіяний АІ, а вже потім сформулювати промпт – опис ідеї для створення контенту. Як приклад, можна розглянути малюнок собаки. Якщо поставити завдання «намалюй песика», штучний інтелект, скоріше за все, видасть результат, який навряд влаштує користувача. Тобто всі характеристики та параметри малюнку, які не було вказано, заповняться припущеннями самого АІ. Якщо ж користувач хоче отримати максимальний результат від свого запиту, йому потрібно правильно визначити промпт – детально розписати, яким повинно бути зображення собаки: стиль, кольори, фон, порода, шорстка, вік тощо», – каже Сергій Токарєв.

    Усі деталі поставленої задачі перед Artificial Intelligence є важливими. Бізнесмен додає, що зараз навіть можна сформулювати підказку для одного ШІ за допомогою іншого. Наприклад, завдяки GPT-4 можна згенерувати детальний запит для малюнку, який ми хочемо отримати від Midjourney. 


    Як штучний інтелект вплине на певні професії 


    Досить іронічно те, що раніше вважалося буцімто ШІ забере на себе тяжку й монотонну роботу. Але все відбувається у протилежному напрямку, оскільки ця технологія добре справляється з творчими процесами.  

    Artificial Intelligence навчився писати тексти, малювати зображення та створювати музику, що викликало певні переживання у представників творчих професій. Звісно це вплине не лише на їхню роботу, а й на кількість працівників загалом. Тобто у певних напрямках скоріше за все залишаться лише професіонали високого рівня.  

    Як приклад, Сергій Токарєв наводить процес розробки комп’ютерних ігор. Для цього потрібен цілий штат художників, серед яких є головний. Він задає загальну концепцію, а всі інші генерують ідеї та накидують скетчі. З появою штучного інтелекту зникла необхідність тримати таку кількість працівників. Достатньо лише головного художника, який задаватиме правильні промпти, а ШІ буде генерувати скетчі. 

    Ця технологія візьме на себе безліч задач, які раніше виконували люди. Те ж саме стосується створення музики або текстів. Проте все рівно потрібні будуть супер-експерти, які керуватимуть процесом й задаватимуть підказки.


    Що ще можливо з використанням штучного інтелекту


    Напрямків, до яких можна залучити цю технологію, безліч. А серед перших – пошук. У компанії Google вже почали серйозно ставитися до штучного інтелекту, оскільки є висока вірогідність втратити рекламодавців. 

    «Раніше користувач вводив запит у пошукову систему браузера та отримував відповідь, продиктовану рекламою. Тепер все зміниться. Наприклад, нам потрібна нова пральна машина. Відповідний запит можна сформувати у ChatGPT. До того ж, можна більш детально скласти промпт: яка модель, колір, вартість, оцінка покупців тощо. ШІ проаналізує сайти з оглядами та відгуки реальних користувачів, а потім видасть результат – найкраща пральна машина. У цій відповіді відсутня реклама, та й не потрібно буде витрачати багато часу на пошук техніки. Звичайно, не можна сказати, що результат роботи ШІ є абсолютною істиною, проте це дуже близько до реальності», – стверджує інвестор.


    Перепони та складнощі в розробці штучного інтелекту


    Варто зауважити, що не все так добре з розробкою АІ, як може здаватися на перший погляд. Найгостріше питання стосується етики. Наприклад, чи можна використовувати штучний інтелект для роботи з фотографією, яку було викладено у публічний доступ? А що робити, якщо автор має претензії? Чи потрібно видаляти зображення? Сьогодні етичні питання обмежують штучний інтелект. 

    Проблеми з’явилися навіть у юридичній галузі. Немає жодної системи, яка здатна регулювати питання відповідальності. Наприклад, хто буде відповідати, якщо штучний інтелект комусь нашкодить? Винний алгоритм чи той, хто його написав? Можливо відповідатиме людина, яка використовувала ШІ? А як буди, якщо йдеться про резидентів різних країн? Чия юрисдикція буде головною у вирішенні відповідальності?

    Наразі це дуже складні питання, на які немає відповідей. Проте Сергій Токарєв впевнений, що з часом їх можна буде вирішити. 



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми