Новини Автор: admin Друкувати

Нові види шахрайства під час війни

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: шахрайство

    В Україні стрімко зростає кількість шахрайських операцій. У людей виманюють кошти під різними «соусами», особливо у постраждалих від бойових дій та родичів військовослужбовців. Це підтверджують звіти Генеральної прокуратури та юристи, які намагаються допомогти жертвам аферистів, та рекомендують частіше інформувати суспільство про нові схеми шахраїв.

    Як опрацьовують справи шахраїв
    Генпрокуратура підтвердила зростання шахрайських дій після початку повномасштабного вторгнення рф.

    У мирний час шахрайство (ст. 190 Кримінального кодексу України) карається штрафом від 2 тис. неоподатковуваних мінімумів (34 тис. грн), громадськими роботами 200−240 годин, виправними роботами до 2 років, а також позбавленням волі від 3 до 12 років із конфіскацією майна (при груповому злочині чи скоєному в особливо великих розмірах). А у воєнний (в умовах надзвичайного стану) — від штрафу у 4 тис. мінімумів (68 тис. грн) та позбавлення волі на 3−5 років до 12 років ув'язнення.

    За інформацією Генпрокуратури, за 9 місяців 2023 року кількість зареєстрованих кримінальних правопорушень за ст. 190 уже перевищила показники всього 2022 року та довоєнного 2021-го:

    2021 рік — 71,8 тис.;
    2022 рік — 66,3 тис.;
    січень-вересень 2023 року — 80,5 тис.
    Дані за врахованими злочинами дещо нижчі (ніж за зареєстрованими), але також вражають — 9-місячний показник 2023 року відразу в 2,8 разів перевищує річний у 2021-му:

    2021 рік — 23,8 тис.;
    2022 рік — 32,1 тис.;
    січень-вересень 2023 року — 66,4 тис.
    «Зареєстровані правопорушення — це ті, що фіксуються правоохоронними органами на етапі їх надходження. Це початковий етап, коли факт можливого порушення зафіксовано, але ще не опрацьовано в повному обсязі. А враховані правопорушення — це ті, що після вивчення доказової бази визнані дійсними та потребують додаткової роботи з боку правоохоронних органів. Це може бути порушення кримінальної справи, адміністративного провадження тощо», — пояснив різницю в даних ГПУ адвокат, керуючий партнер Адвокатського бюро «Касьяненко та партнери» Дмитро Касьяненко.

    Де більше злодіїв
    З даних Генпрокуратури за 2023 рік видно, що найчастіше кримінальні справи з шахрайства реєструються в таких регіонах:

    Київ — 10,8 тис.;
    Київська область — 8,1 тис.;
    Дніпропетровська область — 8 тис.;
    Харківська область — 5,8 тис.;
    Одеська область — 4,7 тис.;
    Львівська область — 4,1 тис.

    «Говорячи про Київ, можна припустити, що до столиці прибула велика кількість переселенців, що зумовило збільшення кількості населення, яке у пошуках роботи та житла, спробі знайти зниклих друзів та родичів, а також порятунку майна, що залишилося на небезпечніших територіях, стають жертвами шахраїв», — прокоментував географію шахрайства адвокат Attorneys at Law «Leshchenko, Doroshenko & partners» Євген Ісаєнко.

    Менше реєстрацій шахрайських дій відбувається у Криму, Луганській та Донецькій областях, які українська влада контролює меншою мірою. А також у Херсонській (1,1 тис. справ), Івано-Франківській (1,5 тис.) та Чернівецькій областях (1,7 тис.).

    Чому шахраї стали нахабнішими
    Головний фактор збільшення шахрайства, на думку більшості опитаних, — це велика війна.

    Адвокат юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Денис Шевченко виділив такі фактори:

    Зміщення фокусу з боку державного апарату на підтримку армії, що викликає проблеми з фінансуванням інших галузей, зокрема, з плануванням та контролем діяльності правоохоронної системи.

    Зростання довіри людей до незнайомих благодійних організацій (у тому числі волонтерських) та приватних зборів.

    Втрата для великої кількості людей джерел доходу, майна, житла, зменшення можливостей отримання прибутку законним способом.
    Потреби, задля забезпечення яких люди готові заплатити будь-яку ціну навіть невідомим особам (наприклад, евакуація сім'ї із зони бойових дій).

    «Відсутність мешканців квартир та контролю за майном може створити сприятливе середовище для злочинності та вандалізму. Недостатній контроль з боку правоохоронних органів, а також відсутність роботи та зайнятості може призвести до зростання злочинності, незаконної діяльності та соціальної напруги», — додав Дмитро Касьяненко.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми