Державні закупівлі Автор: Ivasenko Друкувати

Фірташ розповів про корупційні схеми Януковича

  • Джерело: businessua.com.  → Ключові теги: корупція, янукович, фірташ, держзакупівлі, податки

    У роки правління команди Віктора Януковича близько половини свого обороту українські бізнесмени та підприємці витрачали на хабарі і відкати за різними корупційними схемами.

    28c6c4b5de_193528.jpg

    Федерація роботодавців України, яку очолює Дмитро Фірташ розповідає, що лише по основних корупційних напрямках із легального обороту виводилося більше 160 млрд гривень щорічно.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС запідозрили в маштабній корупції

    Отже, основними корупційними напрямками попередньої влади були:

    1. Державні закупівлі.

    За даними Держстату, заплановані в 2013 році держзакупівлі склали 274,2 млрд грн. "Відкати" у цій сфері в середньому становили від 15% до 50%. Таким чином, корупційна складова в закупівлях за державні кошти становить від 50 до 137 млрд грн.

    2. Податкова служба.

    У 2013 році в умовах падіння реального ВВП і 10%-го скорочення обсягів експорту, на рахунки платників податків перерахували рекордну суму відшкодування - 53,4 млрд грн. При цьому скорочення залишку невідшкодованих сум практично не відбулося. Ці факти свідчать про те, що істотна частина відшкодування була проведена за фіктивними заявками, повідомляє ФРУ.

    3. Митниця.

    При розмитненні товарів тільки 50% плати надходило до бюджету, решта готівкою віддавали певним особам за "допомогу".

    4. Зерно.

    За оформлення дозвільних документів при перевезенні зерна трейдерами додатково оплачувалися неофіційні платежі в розмірі 152 гривень за тонну. З урахуванням того, що в сезон 2013-2014 років прогнозується експорт 31 млн. тонн зерна, йдеться про суму в 5 млрд грн.

    5. Реєстрація оренди земельних ділянок.

    За проведення держреєстрації тільки одного договору оренди земельної ділянки потрібно було платити хабар від 300 гривень до 1300 гривень. Всього в 2013 році таких угод було укладено близько 4,7 млн. Таким чином, сільгоспвиробники втратили близько 1 млрд грн.

    6. Надрокористування.

    У 2013 році було видано більше 820 спецдозволів на користування надрами. За попередні три роки було видано близько 2000 ліцензій, тому тільки за послуги моніторингу підприємства платили щорічно до 200 млн грн. При цьому по багатьом підприємствам суми договорів на одне родовище становлять від 150 тис грн до 3 млн грн.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми