Державні закупівлі Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

"Донецькі" за рік вкрали 200 млрд гривень

  • Джерело: espreso.tv.  → Ключові теги: Янукович, корупція, гроші

    В Україні за 2013 рік вкрали близько 200 мільярдів гривень.Саме така сума набігає, якщо підрахувати розкрадання бюджетних коштів та приватизацію за землі та іншого державного майна.

    yan.jpg

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З банківських карток українців вкрали 116 мільйонів

    Віктор Янукович про це добре знає, адже ще 8 червня 2011 року він заявив на засіданні Національного антикорупційного комітету, що через корупційні оборудки у сфері державних закупівель від 10 до 15% державного бюджету осідають у кишенях чиновників.

    "Це 4 – 7 мільярдів доларів", - сказав він.

    Якщо взяти середнє значення з інтервалу, названого Віктором Федоровичем — "від 10 до 15% державного бюджету", отримаємо оцінку розкрадання бюджетних коштів в розмірі 12,5% держбюджету.

    Однак за ті два з половиною роки, які минули після вищезгаданого виступу Януковича, зріс не тільки розмір держбюджету, а й відсоток розкрадання бюджетних коштів. Про це є цілком офіційні дані, тільки вже не президентські, а Рахункової палати (РП).

    Але окрім закупівель в одного учасника є ще й закупівлі взагалі без тендерів. Якщо базуватися на висновку РП про те, що у разі застосування закупівель без конкурентних процедур вартісний показник "в рази більший, ніж вартість договорів за конкурентними процедурами", то нинішній відсоток розкрадання бюджетних коштів слід збільшити хоча б у два рази, тобто до 25% видатків держбюджету. Це близько 100 млрд. грн. за рік.

    Втім, ми ще не врахували розкрадання землі, надр, іншого державного і комунального майна. Тут в ролі авторитетного оцінщика найбільше годиться столичний керівник Олександр Попов.

    У березні 2011 року під час звіту у Київраді він розповів про те, як господарювала ця сама Київрада за часів, коли містом керував Леонід Черновецький. Зокрема, він згадав "недопустимі факти, коли 750 гектарів київських земель видано Київрадою без підготовки будь-якої землевпорядної документації".

    "Результат діяльності "вражаючий" — втрачену землю можна оцінити від 60 до 70 мільярдів гривень", — підбив тоді підсумок Попов.

    Корупціна система також охоплює всю країну — зокрема, і землі Південного берега Криму, підприємства і будівлі. При найбільш скромних розрахунках можна припустити, що в середньому в рік на земельних аферах зникло не менше 100 млрд. гривень за цей рік.

    Отже, обидва способи, які назвав Янукович, — розкрадання бюджетних коштів та розкрадання стратегічних ресурсів країни — забезпечують кожен приблизно по 100 млрд. грн. на рік. Разом — 200 мільярдів гривень, або близько 20 мільярдів євро.

    Нагадаємо, раніше "Бізнес" писав, що дружки Януковича вкрали в дітей 1 млрд. 700 млн. гривень.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення Мед з горіхами: смачне поєднання для здоров'я та задоволення
Мед та горіхи - це не лише смачні делікатеси, але й корисні продукти, багаті поживними речовинами. Їх комбінація створює ідеальне поєднання смаку, аро...
Магазин Магазин "Аквадом": Ваш путь к здоровью и благополучию
В современном мире одним из важнейших аспектов заботы о здоровье является качество потребляемой воды. Ведь вода играет ключевую роль в поддержании жиз...
Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30 Ідеальний вибір для сім'ї: огляд Volvo EX30
Коли справа доходить до вибору автомобіля для сім'ї, безпека та комфорт стоять на першому місці. Однак не менш важливими є стиль та екологічність. З у...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми