Сільське господарство та промисловість Автор: dmytro.bobritsky Друкувати

Українські аграрії наполягають на вирощуванні ГМО-культур

  • Джерело: www.unian.ua.  → Ключові теги: ГМО, сільське господарство, законодавство

    Зернова асоціація України (УЗА) та інші п'ять асоціацій мають намір звернутися до уряду з проханням надати дозвіл використовувати для посадки насіння генетично модифікованих сільгоспкультур (ГМО), що мають відповідні дозволи в США та ЄС. Такий намір висловив президент УЗА Володимир Клименко.

    gmo.jpg

    "Ми з аграрними асоціаціями підписали два листи щодо змін до закону про біобезпеку, де ми пропонуємо дозволити нашим виробникам вирощувати ГМ-культури, які пройшли в США тривалу перевірку, і ті, які Євросоюз дозволив у себе", - сказав Клименко.

    З його слів, в Україні сьогодні немає можливості проводити власні дослідження ГМ-культур, оскільки на це необхідні десятки років і значний капітал.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ГМО необхідні для України, - експерт

    "Тому логічним буде, якщо країна скористається досвідом США і ЄС, де подібні дослідження проводяться вже давно. Тим більше, у світі існує попит на таку продукцію. Зокрема, Китай щороку купує близько 2 мільйонів тонн генетично модифікованої сої", - зазначив президент УЗА.

    Він зазначив, що, за різними оцінками, 15% кукурудза і 30% сої, вирощених в Україні, є генетично модифікованими, тоді як чинне законодавство передбачає кримінальну відповідальність за виробництво і розповсюдження ГМ-продукції.

    "Причиною цьому, стало невчасне ухвалення закону про біобезпеку, що забороняє виробництво генетично модифікованих сільгоспкультур, оскільки до цього сільгоспвиробники безперешкодно вирощували ГМ-продукцію", - сказав він.

    Як повідомляв УНІАН, у жовтні ЗМІ повідомляли з посиланням на міністра Миколу Присяжнюка, що Міністерство аграрної політики і продовольства ініціювало внесення змін до законодавства, які дозволять розпочати вирощувати в Україні ГМ-культури.

    "Ми ініціювали питання часткового дозволу на вирощування технічних культур - сої з ГМО-насіння, як це відбувається в Росії і країнах ЄС", - сказав він. При цьому міністр не виключив, що слідом за соєю може бути дозволене вирощування в Україні кукурудзи з ГМО-насіння.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Правила виготовлення та брендування промо продукції Правила виготовлення та брендування промо продукції
Промо-продукція відіграє ключову роль у будь-якій маркетинговій стратегії, будучи могутнім інструментом для залучення уваги до бренду та збільшення йо...
Команда Incrypted оголосила дату проведення Incrypted Conference 2024 Команда Incrypted оголосила дату проведення Incrypted Conference 2024
Криптомедіа Incrypted організовує один із найзнаковіших і наймасовіших криптоівентів уже вчетверте. Цього року Incrypted Conference відбудеться в нові...
Військторг – якісне спорядження за доступними цінами Військторг – якісне спорядження за доступними цінами
Військторг –  інтернет-магазин військового спорядження та амуніції. Пропонує великий вибір товарів для потреб військовослужбовців, мисливців та усіх, ...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми