Сільське господарство та промисловість Автор: юсамусенко Друкувати

Україна рятується від боргів як тільки може

  • Джерело: businessua.com.

    Україна в січні-червні 2013 року наростила обсяг валютних позик на внутрішньому ринку, які пішли на погашення рекордних зовнішніх боргів ($ 9 млрд), і урізала дохідність порівняно з аналогічним періодом минулого року, повідомляє Національний банк.

    10675.jpg

    Так, за перші шість місяців цього року Мінфін розмістив облігації внутрішньої держпозики на суму $ 3,246 млрд із середньозваженою прибутковістю 7,81% річних порівняно з $ 2,113 млрд і 316,6 млн євро з середньозваженою прибутковістю 8,93% річних у першому півріччі минулого року.

    Таким чином, валютні надходження із внутрішнього ринку, значно перевищили $ 2,25 млрд, які Мінфіну вдалося залучити на міжнародних ринках капіталу.

    У квітні Україна розмістила нові десятирічні євробонди на $ 1,25 млрд під 7,5% річних. На початку лютого було додатково розміщено $ 1 млрд десятирічних євробондів із дохідністю 7,625% річних. Початковий випуск цих паперів на суму $ 1,25 мільярда був реалізований у листопаді 2012 року з купоном 7,8%.

    З квітня вартість зовнішніх позик для України значно зросла. Глава департаменту боргової і фінансової політики Мінфіну Галина Пахачук у середині липня заявила, що уряд "не готовий запозичувати на зовнішніх ринках під 10%" і продовжити розміщення валютних паперів на внутрішньому ринку.

    Більшу частину зовнішніх виплат 2013-го становить погашення кредитів Міжнародного валютного фонду. У другому півріччі країна зобов'язана повернути ключовому кредиторові близько $ 2,9 млрд, включаючи близько $ 1 млрд у серпні.

    Як повідомлялося, парламент України в кінці 2011 року дозволив випускати на внутрішньому ринку валютні облігації уряду, який відмовився підвищувати тарифи на газ для населення та комунального сектора і через це втратив кредитів МВФ у рамках програми stand-by на суму $ 15 млрд.

    Навесні цього року влада України почали переговори про нові кредити з фондом, який як і раніше наполягає на підвищенні газових тарифів. Але президент Віктор Янукович, націлений на другий п'ятирічний термін, називає це неприйнятним.

    Нагадаємо, що в серпні Україна планує щотижня розміщувати валютні облігації на внутрішньому ринку, намагаючись обійтися без дорогих зовнішніх позик для рефінансування, що припадає на цей місяць погашення мільярда доларів кредитів МВФ.



    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Рекомендуємо

Правила виготовлення та брендування промо продукції Правила виготовлення та брендування промо продукції
Промо-продукція відіграє ключову роль у будь-якій маркетинговій стратегії, будучи могутнім інструментом для залучення уваги до бренду та збільшення йо...
Команда Incrypted оголосила дату проведення Incrypted Conference 2024 Команда Incrypted оголосила дату проведення Incrypted Conference 2024
Криптомедіа Incrypted організовує один із найзнаковіших і наймасовіших криптоівентів уже вчетверте. Цього року Incrypted Conference відбудеться в нові...
Військторг – якісне спорядження за доступними цінами Військторг – якісне спорядження за доступними цінами
Військторг –  інтернет-магазин військового спорядження та амуніції. Пропонує великий вибір товарів для потреб військовослужбовців, мисливців та усіх, ...
Підписатись не коментуючи
E-mail:

День в фотографіях Всі фотографії

Актуальні теми Всі актуальні теми